You can use this form to email a link to this project...

A new infill house in St John’s Wood.

This house occupies an unusual infill site, between two Grade 2 listed houses, which sits in the St John’s Wood Conservation Area. A single storey artist’s studio originally occupied the plot, and we gained planning permission for a new three storey house, with one and a half storeys above ground floor, and one and a half below ground.

The front, north elevation, of the house is clad in Portland stone and copper, as an interpretation of the white render and stock bricks of the adjoining houses, and is deliberately closed, with the staircase running laterally behind it, screening the house from the noise of St John’s Wood Rd, and keeping to the scale of the original single storey building.

At the back the south elevation opens up to the light and greenery of the gardens of the surrounding houses, and a series of stepped gardens and terraces allow light and open space down into the deep basement.

The house is entered at ground level, and stairs to the left immediately take the visitor up half a level to the first floor, with three bedrooms, or down half a level to a large formal sitting and dining space. The basement level contains a family kitchen, dining and sitting area, with utilities and a guest bedroom suite. A double height lightwell brings southern light streaming down into the basement, creating a bright light space, despite being almost 6m underground.