Albyn Road is an imaginative and expressive addition to a 1850s house in a south London conservation area. A rear extension and side return infill has created a bright and interesting new kitchen and dining room, and enhanced connections between the house and its garden.

The key feature of the extension is its angular zinc-clad roof, which contains a mix of pitched, hipped and monopitch forms. This picks up on the different roof forms of the existing house, bringing both new and old elements together to offer a lively and contrasting composition. Clerestory windows in the gaps between the roof geometries bring light and views deep into the extension and the house, adding to the rich mix of shapes and surfaces. This play of surfaces, shapes and shadows continues inside, where the kitchen and dining room’s unmistakably contemporary ceiling contrasts with the restored exposed brickwork of the enclosed garden wall.

Credits Terms & Privacy